vineri, 31 octombrie 2014

Les Films de Cannes a Bucarest - Prima și a doua zi de filme

 Vineri - Welcome to New York

 

Primul film văzut de la Les Films de Cannes a Bucarest. Și-am început prost din păcate pentru că filmul e chiar slab, deși nu aveam niciun fel așteptare de la el, dar măcar am văzut-o și auzit-o pe Jacqueline Bisset la final, la un Q&A, care-i o drăguță.
Filmul urmărește evenimentele petrecute intr-o cameră de hotel din New York sau aventurile fostului director FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a fost implicat într-un scandal sexual. Nu știe nimeni ce s-a întâmplat exact in acea cameră, este vorba de o ficționalizare a întâmplarii imaginată de regizor, Abel Ferrara. Filmul începe "în forță”, cu Devereaux (Gérard Depardieu) care ajunge în camera de hotel unde-l așteptă niște fătuci pregătite de orgie alături de niște prieteni/colegi de a lui Devereaux. Șampania curge, curge pe țâțele fetelor mai mult, poate și în alte locuri, dar să nu intrăm prea mult în detalii, pe astea o să le remarcați voi în caz că vreți să vedeți filmul. Apoi acțiunea se mută în dormitorul luxos al hotelului, acolo unde Devereaux are parte de un ”masaj erotic”  de la două fătuci. Și urmează niște secvențe de sex... în care-i vedem în toată splendoarea bucile, burta și toată grăsimea lui Depardieu, după vreo 20-30 de minute filmul se cumințește, apoi curge, plictisitor și neinteresant. Nu-l salvează nici actorii, care nu-s grozavi deși nu e vina lor, Jacqueline Bisset zicea de Ferrara că i-a lăsat sa improvizeze de mai multe ori și ne-a mai zis că regizorul țipă foarte mult, nici regia și nici imaginea nu-l salvează, tot Bisset ne-a spus că regizorul n-a folosit lumină. Per total un film insipid.


 Sâmbătă - Deux jours, une nuit

 

Bine, de fapt prima oară am fost la discuțiile cu regizorul Michel Hazanavicius și actrița Bérénice Bejo, dar pentru asta cel mai probabil voi face un articol separat.
Deux jours, une nuit, în filmul fraților Dardenne e vorba despre o femeie, Sandra (Marion Cotillard), din Belgia care e pusă într-o situație dificilă, de fapt află că oamenii care-i sunt colegi de muncă sunt puși de șef să aleagă între un bonus de 1000 de euro sau demisia ei. După ce se roagă de șef să se voteze iar, Sandra are un weekend la dispoziție ca să-și convingă colegii să nu aleagă acel bonus, un fel de cursă contracronometru sau un ”to do list” de weekend pentru plictisita Sandra.
Filmul ar trebui sa fie emoționant, să-ți fie milă de ea, poate să verși câteva lacrimi pentru nedreptatea, situația asta absurdă la care e supusă Sandra, dar sincer pe mine nu m-a atins deloc, deși Marion Cotillard face un rol foarte bun, convingător. Se citește pe fața ei, pe tot corpul; vizibil slăbită, obosită/nedormită, cu cearcăne adânci la ochi, depresivă și slabă la propriu, la care se mai adaugă faptul că stă și un pic cocoșată.
Deux jours, une nuit va avea premiera în România pe 21 noiembrie.

joi, 16 octombrie 2014

Anim'est - Oița românească

E vorba de secțiunea Competiția Româneascădin cadrul Anime'est 2014. Unde au fost selecționate 19 (18 de fapt, pentru că unul din ele este în afara competiției) scurtmetraje !
Unele amuzante, unele triste, unele foarte scurte, unele mai slabe, unele inexpresive. Am să vorbesc câte puțin doar despre câteva, adica despre alea care mi-au plăcut.



1. CHI-KEN - Cel mai haios din tot calupul de scurtmetraje. E o poveste simplă, o găină intră intr-un fel de templu în cautarea unui obiect misterios, iar în același timp e urmărită de niște gărzi din templu ce seamănă cu călăreții negri din LOTR. E o pastila (are aprox. 3min.), dar amuzantă, datorită ”găinuței” desenată expresiv.












 2. Cum s-a inventat... - ăsta e și mai scurt! Dar la fel, amuzant, asta datorită ideii... aflăm cum s-a inventat mijlocul de transport public... în cretacic :D. Nu vă zic mai mult, chiar dacă cel mai probabil nu o să-l vedeți vreodată, din pacate...

3. Get Happy or Get Out - E vorba despre un tip care locuiește intr-un fel de orașel-paradis în care toată lumea e foarte fericită, iar cei care nu sunt fericiți sunt alungați. Tipul în cauză e cam gri defel și se chinuie să devină fericit precum ceilalți din jur până la data ”judecății”. Tot o pastilă e și ăsta, are puțin peste 3 minute, dar e simpatic.



4. Pui de somn - ”O călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.” Sinopsisul descrie foarte bine animația. E totodată câștigatorul anunțat de către Anim'est din această categorie. E despre un tip care se culcă, vedem cum inchide pleoapele și după vedem ce visează, ciudațenii care mai de care mai ciudate, imagini fara logică și tot felul de secvențe de vis suprarealiste.

5. Space Boy and Space Dog - trebuia să-l menționez și pe ăsta chiar dacă e foarte scurt (1 minut), dar e simpatic. Un astronaut și un câine (tot astronaut!) se joacă pe lună.... :D.

6. Lucky - Continuăm tot cu câini, dar de data asta intr-o notă mai tristă. Scurtmetrajul este unul de facultate, de master mai exact, de animație și mai exact, al Alexandrei Botău, anul II la UNATC.
Din punctul meu de vedere este cel mai ”arătos” din competiție, cum de altfel zicea si regizoarea la sfârșit, tehnica stop motion e cea mai expresivă. Se vede că s-a lucrat la el, arată foarte bine păpușile, tot decorul construit, mi-a placut că are și exterior, iar mișcarea personajelor e chiar ok. Puteți vedea aici și un making of.
Ziceam sus că-i mai trist, nu vă spun prea mult (apropo, veți avea ocazia să vedeți scurtmetrajul undeva dacă nu l-ați prins la Anim'est, o să dau informații când va fi cazul pe pagina de facebook a blogului) doar vă las cu sinopsisul: ”Un bărbat regăseşte în câinele său unicul martor al propriei izolări.”.