miercuri, 31 decembrie 2014

Cele mai bune filme din 2014

Acest ultim articol din 2014 de pe blog va fi despre cele mai bune filme văzute de mine la cinema, în 2014! Nu le voi ordona ierarhic, doar voi pune primele filmele distribuite la noi, apoi filmele văzute prin festivaluri.   






















1. La Grande Bellezza (r. Paolo Sorrentino) - o capodoperă indiscutabilă! pentru mine cel puțin :). Deși nu vream să-l pun în top, pentru că e din 2013, dar la noi a ajuns în 2014 (așa-i la noi cu filmele bune), am zis că nu poate lipsi, mai ales că anul trecut nu am facut vreun top. Să-l vedeți în caz că, din nu știu ce motiv, nu ați facut-o încă!

2. Only Lovers Left Alive (r. Jim Jarmusch) - Film cu vampiri :), dar nu orice film tipic cu vampiri, ci unul făcut de Jim Jarmusch ce emană o atmosferă oriental-hipsty-cool prin toți porii.

3. The Grand Budapest Hotel (r. Wes Anderson) - Altă minunăție de film, marca Wes Anderson. Un film șugubăț, colorat și creativ. M-am simțit din nou copil uitându-mă la filmu' ăsta, total absorbit de el, de poveste și de tot ce vedeam pe ecran. Cu un Ralph Fiennes în mare formă, un Adrien Brody în rol de bad guy super-dandy-cool și cu un bonus pentru mine :D - Saoirse Ronan.

4. Nymphomaniac (r. Lars Von Trier) - N-avea cum să lipsească, doar e Lars von Trier! Unul dintre favoriții mei. La fel de controversat ca până acum, cu tot felul de discuții și interdicții cu privire la lansarea lui în România, dar nu numai. Filmul cu cel mai bun intro din 2014. (Sunt curios să văd varianta și mai hard, director's cut)

5. Kraftidioten/În ordinea dispariţiei (r. Hans Petter Moland) - Film norvegian. Stellan Skarsgård. Multă zăpadă. Gangsta. Cool. De văzut :D



6. Scurt/4: Istorii de inimă neagră - Acum când mă gândesc îmi dau seama că a fost un an foarte slab pentru filmele românești, n-am văzut nimic notabil, însă acest calup de scurtmetraje e singurul care merită să intre în top. De departe cel mai bun scurt e cel al lui Radu Jude, Trece şi prin perete care de altfel a fost distins cu Menţiune specială la Cannes 2014, urmat apoi de filmul lui Andrei Crețulescu, Kowalski, apoi filmul Luizei Pârvu, O lume nouă și cel de-al patrulea, Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină (le-am enumerat în ordinea preferinței mele).

7. Nebraska (r. Alexander Payne) - Mi-a plăcut foarte mult când l-am văzut, deși eram puțin sceptic înainte. Bruce Dern face un rol foarte bun, păcat că nu a luat Oscarul în 2013 când a fost nominalizat. Să-l vedeți!

Și-acum filmele văzute în festivalurile din țară:

8. Norviyia/Norway (r. Yannis Veslemes) - Film grecesc, de debut, văzut la Dracula Film Festival. E tot un film cu vampiri, dar nu tocmai... e total atipic, dar foarte fresh în toată masa de filme reciclate. Are un soundtrack foarte mișto, care apropo e facut în totalitate de către regizor, un tip foarte mișto pe care l-am și cunoscut la festival. E un fel de Only Lovers Left Alive + La Grande Bellezza mai ciudat și mai exotic. Dacă îl găsiți pe undeva să-l vedeți.

9. Bird People (r. Pascale Ferran) - Văzut la Les Films de Cannes à Bucarest. Un film ceva mai neobișnuit.

10. 20.000 days on earth (r. Iain Forsyth) - Văzut la BIFF 2014.  „Docu-fiction” cum a fost prezentat, dublu premiat la Sundance. Un documentar care amestecă ficțiunea și realitatea, despre o zi din viața lui Nick Cave. Eu sincer nu îl ascultam și nici nu știam mare lucru despre el, dar am mers din curiozitate, auzisem lucruri bune despre el. Când s-a terminat proiecția lumea a început să aplaude frenetic și să facă zgomot, erau foarte mulți fani Nick Cave în sală, însă m-a prins și pe mine muzica lui și chiar mi-a plăcut modul în care s-au gândit să-l facă, iar de atunci, recunosc, am început să ascult din muzica lui Nick Cave :D.

11.  Force Majeure (r. Ruben Östlund) - Al doilea film nordic din listă. Un film despre rutina de cuplu și despre frica de-a fi responsabil, pe lângă asta e și foarte amuzant, neapărat să-l vedeți! Și încă ceva, joacă și tipul din Game of Thrones, ăla bărbos, Kristofer Hivju se numește.

12. Adieu au langage (r. Jean-Luc Godard) - Ultima năzbătie al lui Godard, în 3D! S-a jucat foarte bine cu tehnologia 3D, e mai mult un film eseu, experiment, în care pune multe întrebari, existențiale și de tot felul. Un film în care Godard jonglează cu tehnologia, cu imaginea, culorile, sunetul.  

 
Țin să menționez că sunt câteva filme pe care le-am ratat anul ăsta în festivaluri, dar care vor fi lansate la noi în 2015, cum ar fi Boyhood, Whiplash și altele. Dintre filmele lansate anul ăsta am ratat Borgman, The Broken Circle Breakdown și încă câteva.
„docu-fictionCitiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-din-viata-lui-nick-cave-docu-fiction-ul-eveniment-al-anului-la-bucuresti/
„docu-fictionCitiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-din-viata-lui-nick-cave-docu-fiction-ul-eveniment-al-anului-la-bucuresti/
„docu-fictionCitiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-din-viata-lui-nick-cave-docu-fiction-ul-eveniment-al-anului-la-bucuresti/
„docu-fictionCitiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-din-viata-lui-nick-cave-docu-fiction-ul-eveniment-al-anului-la-bucuresti/