duminică, 26 aprilie 2015

B-IFF 2015 - Câștigătorii

S-a încheiat și a XI-a ediție a Festivalului de Film Internațional București. Timp de 6 zile, am putut vedea o mulțime de filme, unele în premieră absolută (Far from the Madding Crowd, r. Thomas Vinterberg; Autoportretul unei fete cuminți, r. Ana Lungu), altele premiate la Berlin 2015 (Taxi, r. Jafar Panahi) și tot felul de surprize. Deși nu am ajuns la toate filmele la care mi-am propus, am avut ocazia să văd filme îndrăznețe, amuzante, misterioase, dramatice și personale. Dacă nu ați apucat să vedeți unele filme sau niciul unul nu vă faceți griji, fiți cu ochii pe programele cinematografelor pentru că unele titluri se vor lansa și la noi, mai târziu cei drept, dar tot vom avea ocazia să le vedem. 

A Girl Walks Home Alone

Câștigătorii B-IFF 2015:

 

1. Premiul publicului - Autoportretul unei fete cuminți, r. Ana Lungu. Filmul va avea premiera în România în septembrie, să fiți pe fază pentru că filmul merită văzut!
2. Premiul criticii - A Girl Walks Home Alone, r. Ana Lilly Amirpour. „Pentru capacitatea cinematografică remarcabilă de a umaniza misterios şi discret prototipul legendar al vampirului, evidenţiind prin contrast dezumanizarea şi criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societăţii contemporane din aproape orice parte a lumii.”
3. Cel mai bun regizor - Ana Lungu pentru Autoportretul unei fete cuminti. „Pentru controlul vizionar al actorilor profesioniști și amatori prin montajul inteligent, umorul ironic și cadrele lungi, atunci când granițele invisibile dintre ficțiune și neprevăzutul evenimentelor reale improvizate dispar și descoperă curajos simbolurile și incertitudinile tinerei generații.”
4. Cel mai bun film - Far From Men, r. Daniel Oelhoffen. „Pentru modalitatea inteligentă prin care se folosește de elementele specifice genului western pentru a explora dileme morale sincere, dar și integritatea personală, pentru că te provoacă să te gândești la vanitatea războiului și, nu în ultimul rând, să ne readucă aminte că astăzi trăim în situați identic de fragile, unde violența poate deveni foarte ușor o armă împotriva umanității.”
5. Mențiune specială -  A Girl Walks Home Alone, r. Ana Lilly Amirpour. „Pentru stilul vizual ce-ți taie respirație, pentru imaginea alb-negru impresionantă și pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce încurajează imaginația spectatorului.”

Din juriul B-IFF au făcut parte: Selma Mehadžić, Anjorka Strechel, Laurențiu Damian, Feti Dautović și Edvinas Puksta. Dacă vreți să aflați mai multe despre fiecare membru din juriu, dați un click aici.
Juriul critcii a fost alcătuit din Michal Klimkiewicz, Cătălin Olaru și Horia Barna, detalii aici.

miercuri, 22 aprilie 2015

Festivalul Internațional de Film București - câteva recomandări

Festivalul Internațional de Film București (20-26 aprilie) sau mai pe scurt BIFF a ajuns la a XI-a ediție și ca întotdeauna are filme pentru toate gusturile cinefile. Pe lângă Taxi al lui Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur la Berlin 2015 și Autoportretul unei fete cuminți, de Ana Lungu care au fost deja proiectate, am să vă spun ce mi-a atras atenția și cred că merită văzut. Cele două filme pe care le-am menționat anterior sunt diferite între ele, însă ambele merită atenție, iar filmul Anei Lungu va avea premiera în România în septembrie, așa că vă sfătuiesc să mergeți să-l vedeți atunci pentru că merită.


1. Tăietura/The Cut - Noul film al lui Fatih Akin, regizor care a făcut Soul Kitchen, un film drag mie, așa că sunt curios să văd un nou film făcut de el. Filmul este o drama istorică, de început de secolul XX, ce are ca subiect genocidul armean care a făcut peste 1.5 milioane de victime.
miercuri, 22 aprilie, ora 21:00, Cinema Studio
Trailer:


2. Departe de oameni/Loin des hommes - Film regizat de David Oelhoffen, în care joacă Viggo Mortensen, cu muzica originală semnată de Nick Cave, este un western existențialist, inspirat de o poveste de Albert Camus. Pe mine cele enumerate mai sus m-au făcut să vreau să-l văd, daca pe voi nu, atunci poate vă convinge trailerul.
joi, 23 aprilie, ora 19:00, Cinema Studio

Trailer:
 

3. A Girl Walks Home Alone at Night/O fată merge acasă singură în noapte - Am tot auzit de el pe alți cinefili și sincer îmi plac posterul și numele filmului, iar filmul pare să fie cool, eu zic să nu-l ratați că am auzit că e surprinzător pentru gen, pentru un film cu vampiri.
vineri, 24 aprilie, ora 19:00, cinema Studio

Trailer:
 

4.  Far from the Madding Crowd/Departe de lumea dezlânțuită - Regizat de Thomas Vinterberg, cel care a făcut excelentul The Hunt, acum adaptează un roman clasic cu același nume al lui Thomas Hardy. În film joacă Carey Mulligan și Michael Sheen. Totodată filmul va fi cel care va închide festivalul.
sâmbătă, 25 aprilie, ora 19:30, cinema Studio

Trailer:
 

5. Palo Alto - Film regizat de Gia Coppola, care provine dintr-o familie cu tradiție în cinematografie, este strănepoata lui Francis Ford Coppola, iar Palo Alto este debutul ei în regie. Filmul este bazat pe o carte omonimă scrisă de James Franco (hmm...). De văzut zic eu.
sâmbătă, 25 aprilie, ora 18:30, cinema Elvira Popescu și în reluare tot la Elvira Popescu, duminică, la ora 14:30.

Trailer:
Vizionare plăcută!

luni, 20 aprilie 2015

Câștigătorii ediției a 9-a a Festivalului Internațional de Film NexT


Filmul The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de voi, regizat de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat Trofeul NexT, duminică seara, la Cinema Studio, la gala de închidere a celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT. Gazdele serii au fost Ada Solomon, directoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. Festivalul s-a încheiat după 5 zile de săli arhipline și proiecții sold out.


Unul dintre trofeele NexT


Co-producția SUA-Elveţia-Australia a impresionat juriul Competiției internaționale cu „poezia vizuală şi abordarea îndrăzneaţă şi neconvenţională a unei teme atât de controversate cum este colonialismul”. Scurtmetrajul spune povestea medicului Francisco Javiér de Balmis, care călătoreşte la Puerto Rico în 1803, aducând mai mulţi copii orfani ce devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. A fost una dintre primele vaccinări în masă din istorie.
Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de Ministerul Culturii şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România. 
Regizorul Carlos Conceiçao a câștigat Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie cu Goodnight Cinderella / Noapte bună, Cenuşăreasa (Portugalia), „pentru măiestria cu care sunt combinate elementele într-un univers filmic atât de bogat, în această re-povestire a unuia dintre basmele nemuritoare ale lumii”. Premiul valorează 1.000 de euro și este oferit de Ministerul Culturii.
Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, oferit tot de Ministerul Culturii și valorând 1000 de euro, i-a revenit lui Pedro Alcalde pentru „conceperea unui peisaj sonor absolut original şi surprinzător, care ne provoacă să ne depăşim limitele în percepţia personajelor”, în filmul Ancha es Castilla / Totul e posibil (Spania).
Favoritul publicului din Competiția internațională a fost filmul belgian Jung Forever, de Jean-Sébastien Lopez. Premiul Publicului pentru film străin valorează 500 de euro și este acordat de Societatea Culturală NexT.
Noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. „Cu o expresie cinematografică reuşită şi originală, Tudor Jurgiu utilizează toate mijloacele filmice – scenariu, regie, lumină, joc actoricesc – pentru a prezenta o poveste de o profundă modernitate”, este motivația juriului. Premiul valorează 500 de euro şi a fost oferit pe scenă de Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.
Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională i-a revenit peliculei In the House, regizoarea Ana-Maria Comănescu „reuşeşte, datorită regiei bine stăpânite şi a montajului energic, să creeze un dispozitiv cinematografic excelent”, motivează juriul.
Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unui scurtmetraj din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de Societatea Culturală NexT, a fost câștigat de Golanii, regizat de Bogdan Drumea.
Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Mom, Dad, I Have to Tell you Something…, al lui Paul Mureșan. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în 1000 de euro (servicii de post-producție) din partea Abis Studio. O a doua mențiune i-a fost acordată proiectului When Night Meets Dawn, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. Proiectul Portrait with Cake, al Ștefaniei Maftei, va primi, la rândul său, 500 de euro din partea Hi Film Productions. Paul Mureșan și-a adjudecat și Premiul Villa Kult, oferit de Renate Roginas, membră a juriului Competiției Naționale și constând într-o rezidență la Festivalul de la Berlin, ediția 2016, de data aceasta pentru animația Pui de somn. Două alte rezidențe din partea Villa Kult au primit cineaștii Marius Olteanu (Scor alb) și Sorin Poamă (O colegă din Tonitza).
Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

duminică, 19 aprilie 2015

Noaptea de Oscar la NexT Film Festival 2015

Uite că Festivalul Internațional de Film NexT a ajuns la ediția a 9-a deja (apropo bună ideea clipului de promovare) și cum ne-am obișnuit am putut să vedem și cele cinci scurtmetraje de ficțiune nominalizate la premiile Oscar, printre care și căștigătorul categoriei. 
Am fost și eu prezent alături de presă și lumea cinefilă într-o sală arhiplină la CinemaPRO și am să vă spun câte ceva despre fiecare scurtmetraj și poate că o să le vedeți și voi, fie acasă sau la un alt festival.


1. PARVANEH- E un film elvețian, despre o fată din Afganistan care muncește în Elveția pentru a le trimite bani acasă părinților bolnavi. Filmul e destul de simplu și liniar, ea încearcă să trimită bani prin Western Union acasă, dar nu poate pentru că-i minoră, așa că găsește o altă fată care s-o ajute pe stradă. Evident că nu apucă să facă asta imediat și fără efort, trec prin diverse situații, ajung oarecum să se împrietenească și apoi să trimită banii. Nu are vreun moment mai intens, ceva dramatic, dar îl urmărești fără să te plictisești, iar actrița e simpatică.

 2.  LAMPA TIBETANĂ/ BUTTER LAMP - e o coproducție chinezo-franceză, despre un fotograf care fotografiază oamenii dintr-un sat tibetan. Totodată acest scurtmetraj este cel mai necovențional dintre toate, este dintr-un singur cadru și cu actori amatori și surprinde viața acelei comunități și locuitori ei. Este și amuzant, în cadru apar mai multe grupuri, ba o familie săracă, un cuplu proaspăt căsătorit, niște copii, o bătrânică... Nu cunoaștem personajele sau numele lor, îi vedem doar în fața aparatului și în contact cu fotograful si asistentul său. Este un contrast între generații, tradiție și lumea modernă. Publicului i-a plăcut, la fel și mie, după aplauzele de la final. E al doilea ca favorit dintre cele cinci pentru mine, prima opțiune v-o spun mai încolo.


În timpul proiecției filmului chinezesc.

3. TELEFONUL/ THE PHONE CALL - Acesta este căștigătorul Oscarului. E un film britanic cu actrița Sally Hawkings în rol principal, pe care s-ar putea să o știți din „Blue Jasmine”. Acest scurtmeraj e mai melodramatic, o tipă care lucrează într-un call center de ajutor pentru oameni, primește un telefon de la un tip misterios și foarte trist. E destul de convențional, poate chiar Hollywoodian, pe mine nu m-a atins povestea, dar am urmărit curios dialogul celor doi de la telefon. Sally Hawkings joacă bine și convingător și cam asta e... :)
                                                                             
4. AYA - E filmul care mie mi-a plăcut cel mai mult și aș fi vrut să căștige el statueta Oscar. E tot o coproducție, israeliano-franceză, despre o tipă care așteaptă pe cineva la aeroport, până acum nimic neobișnuit, dar treptat filmul va deveni puțin ciudat/misterios. Tipa e pusă fără să vrea într-o situație, iar ea acceptă momentul și „intră în joc”. E cel mai lung ca durată dintre toate, are aproximativ 40 de minute, însă nu-i simți când trec pentru că te face curios aerul misterios și tensiunea puțin sexuală dintre personaje.


5. BOOGALOO ŞI GRAHAM - Este tot un film britanic, poate cel mai amuzant din calup. E despre doi frați care primesc de la tatăl lor doi pui de găină de care puștii se atașează foarte tare și îi fac animale de companie. Acțiunea filmului se petrece în Irlanda de Nord a anului 1978, nu înțeleg de ce nu putea să fie și în prezent :D, mă rog asta nu-i așa important. Puștii au și un limbaj colorat, lucru care contribuie la amuzamentul filmului. După ce pui cresc și se transformă în găini părinții sunt din ce în ce mai deranjați de ele și de faptul că trăiesc în casă. Din ce am citit, scurtmetrajul este inspirat din copilăria scenaristului, Ronan Blaney.